Saturday, June 16, 2012

Napred: Talog u Valjevu


Novo lice i novi žanr
U Matičnoj biblioteci održana je promocija tek izdatog romana Talog autora Željka Obrenovića koji se na književnu scenu vinuo naslovom Srpski psiho. Ostoja Prodanović urednik serijala Zavičajni krugovi Matične biblioteke, za mladog sugrađanina kaže da je atipični pisac jer se u njegovom stvaranju jasno vidi uplivavanje novih žanrova, pa pred publikom imamo kombinaciju kriminalističko-detektivskog i fantastičnog romana, ispripovedanog na klasičan način. Autor Taloga kaže da se u ovom romanu vraća klasičnijem načinu pripovedanja jer je hteo da napiše pravi roman, a brutalnost, koja odlikuje okosnicu pripovedanja u prethodnom štivu, znatno je otupeo i uveo višeslojnost jake, dominantne priče i likova koji nose savremen roman i određuju žanr.

„Mislim da više nije toliko ni bitno kom žanru delo pripada, niti kojoj epohi, mislim da se knjige danas razlikuju, kao što su se uvek i razlikovale, po tome da li su dobre i da li nalaze čitaoca ili ne. Dobra knjiga ima hiljadu mana, a loša samo jednu – loša je. Ne smatram da sam izmislio toplu vodu, niti da svojim pisanjem donosim nešto tako novo, ali isto tako ništa vas ne ograničava ni ako birate klasičan način pisanja i strukturu romana da stvorite nešto novo i sveže“, kaže Željko Obrenović, koji se od samog početka pisanja okrenuo žanrovskim motivima koji su na različite načine prepoznatljivi i u njegovim pričama i u romanima.

Zanimljivost u ovom romanu Željka Obrenovića jeste da je čitava priča pripovedana u prvom licu ženskog roda, pa je štivo po autoru moralo da bude dvostruko ubedljivije napisano kako bi čitaoci poverovali u ovu fantastično-krimi priču kojom se razrešava jedan zločin. Pored pisanja, Željko Obrenović se bavi stripom i muzikom, a na svom blogu je sebi zadao zadatak da prokomentariše svaki film i knjigu kojima posveti vreme. Na taj način on aktivno koristi nove medije koji treba funkcionalno da približe pisca i čitaoce. Kako je radnja oba romana koje potpisuje jedan Valjevac smeštena u Beograd, a itekako je svestan da manja sredina daje onaj neophodan stvaralački mir, Željko Obrenović je odlučio da priču svog sledećeg romana, na kome radi, vrati baš u Valjevo.

Izvor: Napred

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...