Tuesday, September 13, 2011

Nik Spenser: MORNING GLORIES


Škola je zla, nastavnici su zli i ako pažljivo ne biraš šta ćeš da upišeš, možeš opasno da se zajebeš. Ovo je premisa na kojoj je Nik Spenser postavio Morning Glories.

Kritičari kažu: Runaways sreće Lost.

Razumem za Runaways, klinci i sličan high concept, ali kako Lost?

Pa zato što ova škola nije zla na običan način, već na neki misteriozan lostovski način. Dakle, ima tu puno fantastike, demona, satanističkih rituala, kvantnih skokova, klonova-blizanaca… I naravno, zanimljivih načina na koje profesori motivišu učenike.

Dobijete ponudu koja se ne odbija – da upišete prestižnu školu sa punom stipendijom – ali onda počnu problemi. Prekida se svaki kontakt sa spoljašnjim svetom, čak i roditeljima. U suprotnom... videćete već.

Imamo, dakle, ekipu jako bistre dece od kojih su svi posebni na neki svoj način. Njihov jedini cilj ubrzo postaje to da po svaku cenu pobegnu iz te škole. A koliko je visoka ta cena, ostaje da se vidi.

Morning Glories se razvija dinamično i baca nam hintove na sve strane, ali zapravo u prvom trejdu ne nudi nikakve odgovore. Što je OK. Pošto je Morning Glories učio od Losta i zna da su misterija i zanimljivi likovi nešto najvažnije za dobru priču.

Za sad je ovo jedan od najboljih aktuelnih stripova, verovatno bolji i od Lock & Key, svakako i od Chew. Jedino ne od Scalped. Ali, Scalped je poverenje zaslužio brojnim trejdovima u kojima kvalitet ne pada. Morning Glories to tek treba da zasluži. Ali, možemo da kažemo da su na pravom putu.

Iako me je u prvi mah nerviralo jedino što su face svih likova slične i što se likovi vizuelno razlikuju samo po boji kose i odeći koju nose, priča me je brzo uvukla i sve drugo je postalo nebitno. Sa druge strane, likovi po osobinama ne mogu biti različitiji.

Spenser je talentovan scenarista – pretenduje na presto Brajana K. Vona – i mene je kupio već otvaranjem, sjajnom diverzijom za bežanje sa časa (hvala bogu što se domaći klinci ne razumeju toliko dobro u hemiju).

A vi bi trebalo da kupite Morning Glories jer je stvarno džabaka. I začepite gubicu svima koji kažu da je vreme velikih misterija prošlo.

I, naravno, pazite koju školu ćete da upišete.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...