Friday, September 16, 2011

Najbolje knjige: 2008.


1.      Stiven King – The Shining: Verovatno jedna od najboljih knjiga ikada. Nekim slučajem nisam je pročitao kad je trebalo, tako da sam sad imao priliku da uživam u ovoj poslastici. Btw, Kjubrik je izostavio isuviše bitnih detalja.

2.      Stiven King – Duma Key: Kingov najnoviji roman. Šta da kažem, matori se drži kako bi svako poželeo u njegovim godinama, a većina i uopšte. Savršen roman, od prve rečenice do kraja. A sama prva rečenica je fenomenalna.

3.      Stiven King – The Girl Who Loved Tom Gordon: Ne znam da li je ovo zapravo kraći roman, novela, ili noveleta – ali nije ni bitno. Pisanje je savrseno, unutrašnji svet nikad bolje opisan. Mane: ne traje koliko bih to želeo; kraj je slab.

4.      Stiven King – Gerald's Game: Ima ta priča kako je Misery roman sa dva lika, Gerald's Game sa jednim (ednim!), a kako će u budućnosti King napisati roman o sofi. Žena i muž odu u vikendicu, prepuste se S&M seksu; muž ženu priveže lisicama za krevet i dobije srčani udar...

5.      Džejms Elroj – The Black Dahlia: Jedna od knjiga koju čitam svake godine i sve je bolja i bolja. Dosta priče.

6.      Ričard Morgan – Market Forces: Ovaj roman, uz još neke, govori koliko su novi SF pisci zapravo mejnstrim. Da nije klasifikovan kao naučnofantastični, nikad o tome ne bih ni razmišljao. Sviđa vam se tranzicija, hoćete u Evropu? Eto vam.

7.      Majkl Šejbon – The Yiddish Policemen's Union : Ovo treba da se uvrsti u lektiru, jedan od najboljih romana koje sam ikad pročitao. Dvaput u istoj godini, a trebalo je i više puta. Da biste uopšte mogli da skontate šta je Šejbon sve strpao u tu knjigu i kako je to ludački skladno povezao – morate je pročitati. Ne može da se prepriča.

8.      Majkl Šejbon – The Final Solution: Poslednji slučaj Šerloka Holmsa iz pera najboljeg pisca na svetu. Ovo je više novela, ali ne mari. Kod Šejbona je svaka rečenica remek-delo.

9.      Voren Elis – Crooked Little Vein: Oh, kako sam iščekivao taj roman slavnog strip-scenariste. Ali, nije me baš oduvao. Iako ima genijalnih, GENIJALNIH, monenata – ostavlja utisak nedorađenosti. Nažalost.

10.  Džon Feris – Baby Moll: Dok sam čitao imao sam utisak kao da gledam neki od kultnih noara. Iako je proza skoro kao poezija, previše je linarno da bih ga stavljao na tron. Ali, s obzirom kad je napisano, i šta je Feris nakon toga izbacio sa tastature – za fanove nezaobilazno.

11.  Džejson Star – Twisted City: Omiljeni pisac mog omiljenog strip-scenariste, Eda Brubejkera. Star je od onih pisaca što krenu od neviđenog opšteg mesta i polako vas vozaju, navlače da se osetite bezbedno i sigurno – a tad vas zaskoče iz mraka. Kažu da mu romani deluju kao kad bi Bret Iston Elis modernizovao romane Džima Tompsona – nije daleko od istine.

12.  Džejson Star i Ken Bruen – Bust: Dva autora, zvuči poznato? Više mi se dopada kad Star piše sam, ali ništa vas neće sprečiti da se zabavite uz ovu kolaboraciju.

13.  Džilijen Flin – Sharp Objects: Knjiga koja sa Šejbonovom ulazi u moj Top 10 svih vremena. Da li je to noar, porodični roman, nešto drugo – nije bitno, pisano jako moderno i udara tamo gde treba. Ima je i u prevodu.

14.  Krista Faust – Money Shot: Krista mi je omiljena spisateljica, inače bivša žena Dejvida Šoua. A roman je noar u svetu porno-industrije. Piše kao muško. Zamalo da napišem, Piša kao muško. Zlobnici bi rekli: nije daleko od istine.

15.  Tim Pauers – Declare: Jako sam se mučio sa tim romanom, a kad sam ga okončao uhvatio sam sebe kako ćaletu prepričavam plot. Kako vreme prolazi imam sve veću želju da je se ponovo dohvatim.

16.  Kormak Makarti – No Country for Old Men: Gledali ste film? Gledali ste ga više puta? E pa, film je isti kao knjiga, minus dve-tri scene bez kojih se može. Takođe Top 10 svih vremena.

17.  Kormak Makarti – The Road: Ko ne pusti suzu, nije čovek. Tačka. Koliko sam obavešten, Ridli Skot snima film. Novi masterpis na pomolu?

18.  Den Simons – Song of Kali: Sve je tu savršeno, od ambijenta do zapleta i likova. A tek preokreti. Deni Bojlov Slumdog Millionaire me svojim viđenjem Indije podsetio na tu knjigu. Nemojte da vas lažu kako knjiga pada kako primiče kraju.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...