Thursday, July 05, 2012

Najbolji filmovi u 2012. (drugi kvartal)



Već sam dao svoju listu Najbolji filmovi u 2012 (prvi kvartal), sad je na lista Najbolji filmovi u 2012 (drugi kvartal). Uživajte.

Haywire
Haywire je priča o ženi-obaveštajcu, recimo, koja iz neznanog razloga padne u nemilost poslodavaca i gleda kako da izvuče živu glavu iz svega toga. Priča je već viđena, ali izvođenje je dobro.

Koliko su mi se u Drive svidele scene jurnjava kolima, toliko mi se u Haywire sviđaju koreografije tuča. To su s jedne strane jako osmišljene borbe, a sa druge strane imaju tu neku masnoću kafanski tuča. Neke sam morao da premotam, pa ponovo.

Šteta samo što su likovi nisu više razrađeni. Ima ih dosta, a mnogi su svedeni samo na kameo pojave.

The Cabin in the Woods
The Cabin in the Woods je delo našeg omiljenog Josa Bafi Vedona. Vedon je jako jako talentovan scenarista gotovo matematičke preciznosti što je, po meni, najviše dokazao svojim radom na Asthonishing X-menima. A saučesnik u zločinu je Godar – odgovoran za Kloverfild.

The Cabin in the Woods se poigrava arhetipima horor slešera. A onda kad mislite da vam je jasan seting, da su vam jasni likovi... sve krene malo drugačije. Mnogo drugačije.

The Cabin in the Woods je zanimljiva, zabavna, dobro napisana priča koja unosi osveženje u, čini se, posustali horor žanr.

Chronicle
Čini se da nam danas najbolji superherojski filmovi dolaze ne iz adaptacija stripova, već iz originalnih scenarija. Takav je slučaj bio sa odličnom serijom Misfits, takav je slučaj i sa Chronicle.

Chronicle na jedan svež i originalan način prati matricu origin priče o rađanju superheroja i superzlikovaca.

Srednja škola, neprihvatanje, pronalaženje čudnog artifakta. A sve je snimljeno kao i domaći Klip iz ruke, kamerom koju neki od junaka neprestano drži uključenu. I to je možda i jedina mana filma – pomalo je to veštački i bez prave potrebe (iako se vidi motiv).

The Avengers
Kad je Milar napisao strip Ultimates znali smo da nikada nećemo videti ekranizaciju tog stripa. Previše je tu dekonstrukcije za prosečnog posetioca bioskopa.

No, Džos Vedon je ipak jedini čovek koji je toj adaptaciji mogao da priđe. I uspeo je. Da se razumemo: The Avengers nije adaptacija Ultimates, ali je prokleto blizu.

Koristi sličan zaplet, razume likove, razume strip. Razume kako treba adaptirati strip. A o ona dva savršena savršena momenta sa Hulkom, Torom i Lokijem... neću ni da govorim. Kakva gikovština.

Headhunters
Headhunters je norveški krimi film koji kombinuje priču o kradljivcu vrednih slika sa... vratolomnom poterom za istim. Na neki način, iako ni blizu tako poetično i filozofski, prizvao mi je u sećanje No Country for Old Men.

Headhunters je odlično i dosledno napisan film, ali opet kao da mu nedostaje malo duše.

Lepo je videti da se pojavljuje sve više filmova van Amerike koji su savršeno snimljeni i u koje je uložen novac. Headhunters je, svakako, stavio pare na broj koji dobija.


The Raid
The Raid je akcioni film koji ste oduvek sanjali. Poštuje sva pravila i konvencije žanra, ali ih istovremeno krši na nekim jakim mestima i to na najmanje očekivani način.

Priča u The Raid je o timu specijalaca koji upadaju u zgradu prepunu kriminalaca sa namerom da je očiste. A onda ispadne da to nije tako lako. I da nije sve kao što izgleda.

Bolje na vreme iskokajte kokice, jer nećete imati vremena za pauzu.

Get the Gringo
Get the Gringo je novi film Mela Gibsona. Neverovatno je koliko Get the Gringo ima šarma i kakvo uživanje nudi. Već uvodna scena jurnjave na granici (bukvalno) pokazuje da ćete prijatno provesti veče.

Get the Gringo je noar sa komičnim elementima. A priča je o lopovu koji završi u, ehm... neobičnom meksičkom zatvoru i tamo stiče poznastva, ali i neprijateljstva.

Gibson u hodu rešava probleme, a sva rešenja su genijalna. Kako rekoše u South Parku: On ume da postavi priču.

Get the Gringo je jedan od boljih filmova ove godine.

Livid
Livid je priča o devojci koja neguje stare i bolesne ljude. Novi posao je odvodi u gotovo pa dvorac žene koja ima sto godina, bila je slavna profesorka baleta, a sad je već godinama u komi, a priča se da u kući krije blago.

Devojka sa dečkom i bratom reši da usred noći svrate i potraže blago.

Livid je arđentovski film. Toliko je sjanih scena i ideja da se to ne može opisati. Ne sećam se kad sam se poslednji put tako naježio. Jedina mana je što je previše pretenciozan, pa mu nekoliko ideja nije bilo dosta. Nego su hteli još. Tako da na kraju nije sve baš skockano, jer je previše toga. Ali, verujte, to vam neće umanjiti uživanje u Lividu, jer to nije ta vrsta filma.

Sound of Noise
Sound of Noise je film kakav ne gledate svaki dan. Zato što ima genijalnu ideju. Krivci su Šveđani. A ideja Sound of Noise je sledeća: grupa frustriranih muzičara koja je besna što na svakom koraku čuje užasnu muziku odluči da gradu priredi nesvakidašnji Koncert za grad i šest bubnjeva.

Dakle, oni kao anarho-teroristička grupa upadaju na razne lokacije i u ilegalnim operacijama koriste „instrumente“ koji im se nađu pri ruci.

Bez reči sam.

Once Upon a Time in Anatolia
Sulejman Veličanstveni očigledno nije jedino što Turci imaju da ponude. Once Upon a Time in Anatolia je sjajan film koji traje skoro tri sata, malo šta se dešava, a opet nešto neprestano kuva i kuva i kad se film završi, vi niste ista osoba.

Once Upon a Time in Anatolia kreće dugom scenom u kojoj se kola voze po mraku po periferiji i malo šta se tu zna i objašnjava. Sluti se: panduri voze ubicu da pokaže gde je zakopao telo. Niti znamo koga, niti znamo što.

I tako to traje sat vremena. Ali ono što se usput ispriča.... A po danu nastavi...

Klip
O ovom filmu sam opširno pisao OVDE.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...