KAMENO JEZERO

Izdavačka kuća Kontrast je objavila novi roman Željka Obrenovića Kameno jezero, koji se ubrzo našao u širem izboru za NIN-ovu nagradu. Potražite ga u knjižarama ili ga kupite direktno od izdavača sa popustom od 30%.
.

Pisac u kreativnoj krizi dobija savršenu ponudu – da napiše scenario za američko tržište. Tražeći osamu za rad, on odlazi u vikendicu pored Kamenog jezera, koje prate glasine o misterioznim davljenjima. Društvo mu pravi neobična devojka Una, koja mu pomaže u radu na scenariju. Međutim, splet neočekivanih, zloslutnih i tajnovitih događaja, kao i susreta sa čudnim ličnostima, govori glavnom junaku da ne samo što je ostao bez neophodnog mira već mu je i život ugrožen. Kako priča odmiče, veo nasilne tajnovitosti spada sa prošlosti obližnjeg, naizgled pitomog mestašceta, a prošlost njegovih stanovnika vraća se da progoni i one koji u njoj nisu učestvovali.

Obrenović svojim novim romanom pokazuje da samouvereno vlada žanrovskim matricama, ne samo zato što ih inteligentno koristi već i zato što ih kreativno prevazilazi. Ovaj roman zavodljivo uvlači čitaoca u svoju jezovitu, mračnu atmosferu, koju autor relaksira savremenim stilom i funkcionalnim humorom. Efektni podzapleti, razgranata tematika i živopisni junaci čine ovo delo nezaobilaznim štivom.

"Obrenovićevi akteri se kreću kroz narativ ispunjen izdajom, prevarom i razočaranjem. Reč je o likovima koje život nije štedeo, i kod kojih je opipljiva prividna pomirenost koja preti da eskalira." 
Nikola Dragomirović, "Vreme"


"Sama činjenica da je auto, za čijim je volanom nepoznati vozač, jedan od četiri glavna lika, govori o savremenosti ove knjige (...) Precizni likovi, upečatljiv jezik, dobro vođena radnja i uspešno prenesena začudna atmosfera, čine ovaj roman prepoznatljivim i van lokalnog okvira." 
Ana Pejović, književni festival KROKODIL "Ovo je prilika za upoznavanje s piscem mlađe generacije koji u formi krimi zapleta piše o savremenom trenutku kada se mladi čovek suočava sa egzistencijalnom borbom u kojoj balansira između potrebe da ostane dosledan vlastitim idealima i potrebe da preživi, u okruženju koje prihvata sve osim pošten i dosledan odnos prema svetu.""Obrenović je ovim svojim romanom pokazao kako se ne boji književnih izazova i on sa svakim novim delom ide korak dalje. Treba ga pratiti u stopu!"
Helly Cherry 

"Kada je u pitanju Kameno jezero, izjava da je u pitanju knjiga koja se čita u jednom dahu nije samo promotivna fraza već čista istina."
Verica Vinsent Kol (Magični teatar ljubavi i smrti)

"Ma koliko dugo ga nosili u torbi, jednom kada krenete da ga čitate, nećete ga ispuštati iz ruke sve dok sami ne rešite zagonetku."

"Kameno jezero je uzbudljiva knjiga, sa intrigantnom misterijom i jasnim, uverljivim utemeljenjem u lokalnom miljeu i kao takva zaslužuje punu čitalačku pažnju."

Dnevnik (Ilija Bakić)

"Rečenice u romanu teku kao reka, prirodno i lako, lišeno nepotrebnog kićenja, ukazujući na izbrušen stil i umešnost koja je svojstvena retkima."

Goodreads (Mesečeva)

Promocija -- Valjevo


Radio Maestral, emisija Rukohvat (gostovanje)


Ona magazin INTERVJU


NIN-ova nagrada -- širi izbor


Polet -- čitanje uživo


Knjižara Dereta

Knjižara Vulkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...