KARTON SITI


Izdavačka kuća Modesty stripovi (Modesty Comics) objavila je na srpskom i na engleskom strip album Karton siti (Cardboard City) koji se sastoji od sedam priča različite tematike, obima i žanra, a koje sve kao scenarista potpisuje Željko Obrenović (Srpski psiho, Talog). Od crtača su na albumu učestvovali Željko Vitorović, Nemanja Radovanović, Gašper Rus, Miroslav Mimi Slipčević. Koloristi su: Filip Stanković, Nemanja Radovanović i Dejan Sedlan.


Predgovor za Karton siti napisali su čuveni engleski strip scenarista Dejvid Hajn (David Hine) i Pavle Zelić. 

"Sve ove priče su intimne i lične, pa opet iskazuju i univerzalne istine o prirodi ljudskog soja."
Dejvid Hajn (Strange Embrace, Silent War, The Bulletproof Coffin, X-Men, Daredevil)

"Ovaj mastermajnd (Obrenović) iza serije veoma lepo ilustrovanih pripovesti na uistinu neuobičajen i hvale vredan način gradi sa celim timom crtača jedan samo naizgled poznat, a u suštini izmešten od dosadne stvarnosti, autentičan i samodovoljan umetnički univerzum."
Pavle Zelić (Peščana hronika, Družina Dardaneli)


RECENZIJE:
(domaće)

"Obrenovićevi akteri se kreću kroz narativ ispunjen izdajom, prevarom i razočarenjem. Reč je o likovima koje život nije štedeo, i kod kojih je opipljiva prividna pomirenost koja preti da eskalira." 

Nedeljnik Vreme


"Već dobro poznati pisac mlade generacije Željko Obrenović, ko-autor romana “Srpski psiho” i autor romana “Talog” pokazuje zavidnu raznolikost u pripovedanju i veliko umeće u kratkoj strip formi u ovom neuobičajenom albumu, kolekciji sedam unikatnih priča koje su vrlo disjunktne u tonu i žanrovskoj pripadnosti, ali pokazuju jedinstvo u kvalitetu i jednom setnom i kritičkom pogledu na stvarnost i njene buduće inkarnacije."
Urban Bug

"Svi momci koji potpisuju ovo izdanje se nalaze na istoj talasnoj dužini, pa nam se tako čini da smo pre dobili jedno kompaktno delo, nego zbirku nepovezanih ispovesti. A doći do takvog rezultata sigurno nije bio lako."

Happy Novi Sad"Ekipa Karton sitija će vas zakucati tamo gde ste seli, poljuljati vaš pojam realnog sveta i kratko udariti u srž onoga o čemu mnoge stripadžije ćute." 

Autostoperski vodič kroz fantastiku

"U Karton sitiju Obrenović oslikava svet onakav kakav jeste – brutalno iskreno, bez šminke i ružičastih filtera."

Helly Cherry


"Snažan, hrabar i zanatski više nego kompetentan debi na domaćoj strip sceni."

(strane)


"Na kraju, ova prijatna i uzbudljiva zbirka pokazuje Obrenovićevu snagu kao autora dok se proteže kroz žanrove i perspektive, teme i pristupe. Nisu sve ove priče perfektne, ali sve one pokazuju posmatrački glas, interesovanje za svet van žanrovskih tropa i nameru da iskažu kulturu u svega nekoliko stranica putem likova i onoga što oni rade." 

The Invaded

PROMOCIJE:

Salon stripa


Kuća Đure Jakšića


Politika


Tehnička škola


INTERVJUI:


Helly Cherry


Ona magazin


Outloud


Na srpskom jeziku je strip štampan u tvrdom povezu (140 strana u koloru) i najpovoljnije ga je nabaviti direktno od izdavača, tako što ćete poslati e-mail (jgorunovic@yahoo.com) ili SMS (064 329 6372) s tekstom: Želim da kupim jedan primerak stripa Karton siti, a zatim napišete ime, prezime i adresu. Strip će vam stići na kućnu adresu i tom prilikom ćete ga platiti. Poštarina je besplatna. Strip možete naći i u striparnicama Darkwood, Alan Ford, kao i knjižarama Delfi. 

Strip se na engleskom može prelistati i kupiti preko sajta Modesty Comics, kao i preko sajtova AmazonDriveThruComics comiXology.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...