Friday, September 16, 2011

Najbolje knjige: 2007.


GLAMURAMA – Bret Iston Elis (odlična knjiga, pomalo preopširna, ali sve je to kvalitetan tekst. Šta možete da očekujete? Klasičan Elisov satirični ton i priču u kojoj kombinuje visoku modu i terorizam. Šta više?)

NOĆNI VOZ – Martin Ejmis (Ejmis je u ovom romanu uradio neverovatno, nešto tako originalno, tako genijalno... a tako očigledno, da je pitanje kako se niko pre njega nije setio da napiše nešto slično – noir koje predstavlja istragu samoubistva!)

CRNA DALIJA – Džejms Elroj (Pošto mi je Elroj omiljeni pisac, nepotrebno je da suviše hvalim ovu knjigu. Opsesivna potraga za ubicom starlete Elizabet Šort u kojoj je Elroj video svoju majku. Iako za nijansu sporija nego što ja to kod Elroja volim – ova knjiga je remek-delo.)

CLENDESTINE – Džejms Elroj (Ovo mu je drugi roman po redu i meni se jako dopada. U njemu je po prvi put pokušao da da fiktivno razrešenje ubistva svoje majke – pre nego što je sproveo svoju pravu istragu i njene rezultate pretočio u MY DARK PLACES)

POP 1280. – Džim Tompson (Parodija na njegov verovatno najpoznatiji roman KILLER INSIDE ME. Cinizam koji ne može da se izdrži. Mračan da Elroj izgleda beo.)

CHRISTKIND – Boris Dežulović (Spoj vampirskog, krimi, SF romana, alternativne istorije i ko zna čega još.)

KILLING FLOOR – Li Čajld (Prosto je neverovatno kako je Li Čajld uspeo da preporodi triler. Kratka rečenica, zapleti koji deluju nečovečno dobro. Prvi njegov roman koji sam pročitao, a nabavio sam još... tri-četiri komada)

TREPTAJ – Teodor Rožak (Već sam pisao o ovom romanu, ali opet: za sve koje vole noir i filmove, ovo je nezaobilazno. Doduše, pomalo razvučeno, ali ko mari)

PETO DETE – Doris Lesing (Kad sam počeo da čitam ovaj roman, pomislio sam: danas svako može da dobije nobelovu nagradu. Nisam odustao, a roman je do kraja prerastao u nešto jako dobro.)

CIRKUS DUŠA – Džordž Pelekanos (Mnogi ga ne vole (Pelekanosa), meni je OK. Završni roman u trilogiji o detektivima Dereku i Strendžu. Jako sporo, ali ubitačno. Pelekanosa ne zanima ko je ubica, već zašto ljudi ubijaju i ja to razumem.)

MAGIJA ŽIVOTA – Grejem Džojs (Džojs je pravo otkrovenje, veoma je blizak mejnstrimu, mada horor i fantastika neprestano prožimaju ono što on piše. Ovog puta: priču o odrastanju za vreme WW II, u neobičnoj porodici u kojoj vlada matrijarhat a duhovi povremeno pokucaju na vrata (bukvalno).)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...