Wednesday, August 15, 2018

Afera (The Affair)



    TV serije imaju prostor. Imaju vreme da razviju likove, a svako zna da je to za dobru priču najvažnije. Samim tim ne bi trebalo da čudi što pojedine serije uspevaju da privuku gledaoce koji inače nisu poklonici određenih podžanrova: Okruženi mrtvima  (zombiji) ili Igra prestola (epska fantastika). Kada su likovi dobro postavljeni i razvijaju se logično, ne bi trebalo brinuti o kojem je žanru reč.
               Čak i kad je u pitanju ljubić?
               Priznajem, bio sam skeptičan. Posle svake preporuke otišao bih na IMDB i pročitao sinopsis koji mi nije delovao nimalo privlačno: psihološke posledice veze između udate konobarice i nastavnika koji sa porodicom provodi leto u tazbini. Kako će i literarni agent u seriji reći: „Već sam pročitao tu priču“. Šta tu još može da se desi?
               Pa, desi se ubistvo, ali nije poenta u tome. Poenta je u postavci priče. Koncept dvoje ljudi koji sede u sobi za ispitivanje i pričaju o događaju iz prošlosti nije nov. Nedavno smo ga zavoleli u seriji True Detective. Sledeća sličnost sa pomenutom serijom je što su fokalizatori nepouzdani, delimično jer im to odgovara, a delimično jer je pamćenje varljivo. Međutim, u seriji True Detective karte su odmah otvorene, a u Aferi dugo ne znamo ni zašto su Noah i Alison u policiji, a kad saznamo za zločin, potrebno je još dosta dok ne saznamo ko je ubijen. Čekajući razjašnjenje misterije, gledamo rađanje veze i raspad dveju porodica.
              
Razlozi iz kojih se Noah i Alison upuštaju u vezu su različiti: ona je izgubila dete i u braku više ne oseća sigurnost, a on je prividno srećan nepoznati autor, u senci uspešnijeg i bogatijeg pisca (tasta). Svaka epizoda je jasno podeljena na dva dela: njegov i njen. Tako da pratimo dve priče o prošlosti koje ponekad liče na fotokopije koje su se blago pomerile u mašini, a ponekad deluje kao da nije fotokopiran isti dokument. Kako sezona odmiče, flešbekovi se lagano troše a akcenat se prebacuje na sadašnjost, dok iz prošlosti ostaje narazjašnjena misterija.
               Mada je mnogima delovalo da je za razradu ovog zapleta dovoljna mini serija, ipak nas čeka više sezona. Da li je to opravdan potez ili samo nalog producenata, vreme će pokazati. Za sada možemo da kažemo kako je prva sezona okončana bez pripovedačkih grešaka. A jedino što je meni zasmetalo je repeticija u krugu: izvlačenje, sastanak, seks. Ali šta očekivati od serije po imenu Afera?
              
Tvorci Sarah Treem i Hagai Levi očigledno znaju šta rade. Odnosi među likovima kao i njihovi karakteri pažljivo su nijansirani i breme koje oni, svako za sebe ali i zajedno, nose deluje neizdrživo. Često se zaljubite kad najmanje očekujete i u onoga koga ne biste očekivali, pa možda je tako i sa mnom i ovom serijom. A pretpostavljam da će se svako zaljubiti makar u fenomenalnu numeru iz špice koju potpisuje Fiona Apple.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...