Thursday, January 05, 2012

Najbolji filmovi u 2011.


Čini se da je ova godina bila malo slabija od prethodnih nekoliko, pa i lista najbolih filmova možda nije sastavljena od najboljih filmova kakve bismo želeli, ali godina je bila takva i najbolji filmovi su takvi kakvi su. Opet, ima dovoljno dobrih filmova da ne kukamo previše, ali...

Kapetan Amerika: Prvi osvetnik
Kapetan Amerika je već sto godina jako dosadan lik. A onda se pojave Brubejker i Milar i napišu sjajne stripove. Samim tim dokažu da ovaj matori konj nije za odstrel. Filmadžije skinule dovoljno dobrih fora. Uspešan film.

X-Men: First Class
Već sam pisao.

Tintin: Tajna jednoroga
Možda smo više očekivali od kombinacije Mofat-Spilberg-Rajt. Možda. Ali, ipak su nam pružili sjajno režiranu, vizuelno upečatljivu ekranizaciju stripa koji nam je obeležio detinjstvo. Da se nabavi dobra kopija i da se gleda u zimske dane. Dok se prisećamo Indijane Džonsa, kog više nema.

We Need to Talk about Kevin
Drama maskirana u triler-horor. Deca su kao kinder jaje – nikad ne znate šta ćete dobiti. Ponekad dobijete psihopatu. I šta onda?

Rampart
Možda sam bio strog prema ovom filmu, ali ipak vredi da se pogleda.

Drive
Već sam pisao o ovom sjajnom filmu.

Melanholija
Fon Trir ima to neko svoje ludilo od kog ne odustaje. Možete da odmahujete glavom ili da gledate u čudu, ali gledate. Gledate. Već sam napisao reč-dve.

Attack the Block
Ko bi se nadao ovako dobrom a jednostavnom filmu? Utisci.

Hanna
Hit-Girl sreće Natali Portman iz Profesionalca. Kao da se previše išlo u visoku umetnost, a mogla je da bude samo prvoklasna zabava. Opet, filmova sa devojčicama-hitmenima nikad dovoljno.

The Sunset Limited
E, ovaj je bez mane. Kako rekoh.

The Yellow Sea
Od režisera filma Chaser. Jedan jako jako srpski film. Priča o čoveku koji u bedi i nemaštini pokušava da istraje, da sačuva porodicu i... pristaje na sve.

2 comments:

  1. Postovani Zeljko, ja sam Zoran Marinkovic, pevac i vodja rok grupe Bjesovi. Moj i vas prijatelj Milan B. Popovic mi je prosledio vasu listu najboljih filmova iz 2011. Neke sam video od ranije, a neke ne, kao napr "The Sunset Limited" i "Hwanghae"... Pogledao sam ih i fantasticni su, oba!
    Predlozio bih vam, u znak zahvalnosti za ova dva vasa filma, ako niste vec, da pogledate: The Woman (Lucky McKee), Red State(Kevin Smith), Le gamin au vélo (Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne), Habemus Papam (Nanni Moretti), La piel que habito (Pedro Almodóvar)...
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Dragi Zorane, drago mi je da ti se moj izbor filmova dopao, pogotovo što su mi Bjesovi jedan od omiljenih domaćih bendova (ni sam ne znam na koliko sam koncerata bio). Navrati na blog kad stigneš, jer svaki dan ima nekih novih preporuka i prikaza. Nikako da pogledam Almodovara i Red State, ali ovih dana će doći na red. Sve najbolje!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...