Sunday, December 05, 2010

SCOTT PILGRIM VS THE WORLD (SKOT PILGRIM PROTIV SVETA)

Scott Pilgrim je najbolji film – ikad! U podžanru? A kom tom, majke ti, podžanru? Anima-indi-videoigre-adaptacijastripa podžanru? Kako god, film je sjajan! Ed Rajt se već serijom Spaced dokazao kao režiser koji je toliko talentovan da je to zabrinjavajuće: serija je snimljena sa gomilom (tačnije, grupicom) prijatelja i uz pomoć štapa i kanapa, i važi za jednu od najboljih fanovskih serija ikad, a među njene obožavaoce se ubraja i Kventin Tarantino koji je na DVD-u bio jedan od komentatora, ili kako da to već nazovemo.
            Usledio je fenomenalni Shaun of the Dead koji se nikome ko ga nije pogledao ne može prepričati. Jer jednostavno ne može. Spoj britanskog humora i mrzovolje i nezainteresovanosti za bilo šta – i zombi film. Ortaci gejmeri i pivopije – i zombiji. I pab. I zombiji. I stripovska rešenja.
            Iako je Hot Fuzz nekima njegov najbolji film, meni nije legao. OK mi je, ali to je to. Nema magije. A kad se pročulo da će Rajt da režira strip koji posledenjih godina žari i pali indi scenom – osećalo se da je to pravi projekat za njega.
            Zašto?
            Da vidim... Kanadska indi rok scena, video-igre, manga-obračuni, Hong Kong, akcije, video-igre, manga-obračuni. Da, čini se da je to to.
            Zaplet je prost. Skot upozna novu devojku, Ramonu, i da bi ostao sa njom mora da porazi u borbama njenih sedam zlih bivših. E tu prepričavanje staje, jer dalje ne može. Mora da se vidi.
            Već od prve scene u film, bio sam u fazonu: jebote, taman kad pomislim da sam sve video, da nema ništa toliko novo da se izmisli u toj režiji i filmu, al’ ne lezi vraže, eto ti Eda Rajta, k’o da je izmislio film. Tako samouveren, gazi levo, desno, baca, to samo pršti. Scena za scenom, scena za scenom, scena za scenom. Lepljene maskama prelivaju se i utapaju jedna u drugu da je to bolesno. A kako montira! Za Nacionalnu klasu.
            Jebiga, kad je strip crtan kao manga (velike oči, tanki vratići, stršljave frizurice – u stvari, nerealistično), teško je zamišljati neki svoj kasting za film. Međutim, kako se to pokazuje u novijem superherojskim i strip-filmu (au, sad), kasting se radi kako valja te se danas valjda ne bi desilo da predlažu Švarcenegera za ulogu Dr. Menhetna u Watchmen. Tako je i u Pilgrimu. Likovi su najbolji što mogu biti i čim se priviknete da nisu crno-beli i da nemaju veeeelike oči, sve ostalo je tu.
            Kad već pomenuh noviji strip-film, da dovršim. Kick-Ass je odlično režiran film po odličnom stripu. Ali, iako je Pilgrim verniji predlošku, a oba filma sjajno režirana – Pilgrim, barem meni, nosi tako zajebeno osetnu autorsku crtu režisera da se to ne može prevideti. Sad, ima tu još nešto. Kick-Ass sam gledao neposredno nakon čitanja stripa, a u slučaju Pilgrima sam se malo odvojio. I Wanted kad sam ponovo gledao, sa distancom, bio mi je mnogo bolji nego nakon stripa.
            Ma, kao da je i bitno. Ne znam šta da kažem, nadam se da će se uskoro pojaviti neka bolja kopija, ali kod dobrih filmova mi ni to ne smeta. Aj, sad.

6 comments:

  1. Anonymous1:02 AM

    sjajan film. podseca me na detinjstvo, video-igre i stripovi :-)

    ReplyDelete
  2. izvrstan film, odlični specijalni efekti, pršti od scene do scene...

    ReplyDelete
  3. Chutzpah10:59 AM

    Skoro ne videh sladji, zabavniji i gotivniji film.
    Recenzija je fina, samo mi se cini da je preskocen komentar (meni) najvaznijeg momenta cele price tj. "ljubavnog aspekta".
    I kasting tj. gluma i rezija i efekti i dijalozi i tajming i muzika... sve je fantasticno ukomponovano i uradjeno tako da nas je (nas, nekoliko gledalaca u srednjim tridesetim, svi odras(ta)li na stripovima, filmovima i (punk)rock muzici), momentalno i potpuno prenelo u ono najgotivnije vreme (kasne teenage i post-teenage godine, otprilike), kada se desavaju najveca (u svakom smislu) otkrica - licna, intimna, emotivna...nova saznanja, nova muzika...(nova?prva?) ljubav...
    Meni licno, jedan od najgotivnijih momenata u celom filmu, jeste maestralno i ingeniozno prikazana (od samog pocetka) ta magicna inicijalna varnica Prve Prave Velike Ljubavi/Zaljubljenosti.. Ona od koje pametni mladi ljudi u nanosekundi postaju potpuni nemusti maloumnici, od koje se osecas kao na ekstaziju...ili kao na smrt bolestan...
    Cela ta velika, (svakom zivom bicu valjda) vazna, komplikovana prica, ovde je potpuno fantasticno prikazana savrseno tajmiranim momentima - pogledima, recju ili nekim trenutkom tisine, koji sve objasnjava...a potpuno istinito i iskreno, potpuno van bilo kakvih pateticnih upliva i, naravno, beskrajno duhovito.
    U svakom slucaju, svi smo se (gledaoci)istopili i potpuno prebacili u to lepo vreme, prisetili sopstvenih situacija tog tipa (univerzalna "evil ex" premisa), i zaista konacno uzivali u osvezavajuce dobrom filmu

    ReplyDelete
  4. drago mi je da ti se film dopao. meni je tu od svega najbolja mistifikacija svih vrsta: od muzike, preko zaljubljenosti itd. poz

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:47 PM

    ima i ovde...
    http://www.prekoramena.com/t.item.73/holivud-protiv-skota-pilgrima.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...