Sunday, December 05, 2010

NAJBOLJI FILMOVI U 2009.

Šta god ljudi pričali, svake godine kad podvučem crtu vidim da tu ima jako dobrih filmova. Jeste, snima se i mnogo toga lošeg, ali koga je briga za to dok je tu barem deset fenomenalnih filmova?
1. Watchmen
Lepo je kad blokbaster bude još i dobar film. Snajder odlično razumeo Mura i podario nam superherojski film koji će gledati i naši unuci. Ako pre toga ne bude smak sveta.
2. Inglourious Basterds
Jako sam se plašio na šta će ličiti ovaj Tarantinov film. Strani kritičari su odlepili, domaći su pljuvali. Ali, pošto ja ne marim za kritičare, pogledao sam film uživajući. Tarantino je još jednom pokazao koliko je vešt dramaturg i svakim filmom pokaže koliko je napredovao kao režiser. Tarantino nam je isporučio stripovsku verziju WW II. A oni što ih brine prekrajanje istorije u ovom filmu, nek čitaju istorijsku čitanku.
3. Antichrist
Šta da kažem o ovom? Možete da ga volite ili da ga mrzite. Ali, kom god taboru pripadali, priznaćete mu barem tri antologijske scene. Jako vešto režiran film, prepun simbola i podteksta.
4. Martyrs
Najbolji horor od Descenta. Žrtva ostaje žrtva i nikad ne može da pobegne, čak i kad joj se čini da je uspela. Pri tom, ne mislim na bežanje od nekakvog manijaka sa maskom. Ne, mislim na psihički beg. Ovaj film donosi u horor retko dobru filozofsku ideju.
5. Dread
Po jednoj od najboljih Barkerovih priča. Gledajući ovaj film shvatio sam šta znači kad režiser uhvati duh predloška i kad sve izmene i dodaci samo rade u korist filma. Zajedno sa Martyrs ulazi u „nove horore sa idejom“.
6. Moon
Pokazuje da je i posle milion sezona i epizoda raznih serija tipa Zone sumraka moguće napraviti film stare škole, a da on bude odličan. Kamerna atmosfera, maksimalno redukovani kasting i scenografija. A SF se setio svoje prave svrhe.
7. Vinyan
Još jedna vizija Srca tame. Odlična vizija. Roditelji izgube dete u cunamiju. Šest meseci kasnije gledaju dokumentarac o burmanskim plemenima i vide svoje dete. Ili im se možda čini? A ta poslednja scena je… uh.
8. Adventureland
Eh, kako ti filmovi o odrastanju umeju da budu depresivni. I dobri. Ako nisu patetični. Ovaj nije patetičan. Odlično napisan film koji budi nostalgiju, onu dobru.
9. Star Trek
Već sam poninjao da nisam fan ove franšize. Ali, Lindelof je umešao prste i naterao me da pogledam film. Sva sreća. Uživanje za sva čula.
10. The Girl With the Dragon Tattoo
Možda ovo izgleda kao TV-film. Ali, likovi su fenomenalni i imaju jako puno prostora, a pri tom zaplet ne pati. Pročitaću i roman.
11. Accident
Evo jednog iz Azije. Grupa plaćenih ubica koja namešta ubistva tako da izgledaju kao nesreće, a onda i njih zadesi nesreća. Ili to nije slučajnost? Stara škola paranoje odlično obrađena.
www.zeljkoobrenovic.net

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...