Friday, July 29, 2011

Mirko Luković: Gola voda


Sećam se da mi je Mirko pre, bogami, dve-tri godine pričao da privodi kraju solo album. Pošto živimo u Srbiji, znamo kako često to „privođenje kraju“ ume da potraje. Međutim, kad već ne živiš od toga, onda ga uradi kako valja.
Da živimo u nekoj lepšoj zemlji, Mirko bi sad postao pop zvezda, klinke bi lepile postere na zidove (šta već rade), a muzika bi mu se slušala po kafićima umesto Vlade Georgijeva.
Ali, ne živimo.
I nisam siguran koliko će čitava ta odlično urađena priprema za album, sa sjajnim spotovima, imati ploda.
Nego, kakva je Gola voda?
Sjajna.
Vidi se da Mirko sluša razovrsnu muziku. Tako možemo osetiti uticaje bendova poput Katatonije ili čak Opeth, pa onda Rundeka, Nine Inch Nails ili Merilina Mensona.
Tekstovi su na srpskom – što ja uvek podržavam – i dobri su. Uglavnom su to ljubavne pesme, ali drugačije ljubavne pesme. Godinama su pokušavali da nas ubede da ljubavne pesme izgledaju samo kao: „Zašto me ostavi“, „Umirem od ljubavi“ „Plačem i tugujem“ i tako sve od reda neke gluposti. Mirko pokazuje da postoje i ljubavi sa kojima se leže u krevet sobe koja je u plamenu. Takođe, ima i onih opsesivnih stalkera, ili onih koji se njišu dok stoje na ivici zgrade, prsli sa mozgom. Ili prosto osećaju mržnju i bes. Zato se nemojte iznenaditi kad na ovom album, čiji je žanr Mirko krstio kao trip-pop, čujete  poneku psovku. I to ide uz ljubav. I mržnju.
Ali ove ljubavne pesme ne razlikuju se samo po tome. To su više filmske slike, fragmenti, kadrovi, nego priče sa nekim narativom. Zato je i sjajno što je, recimo, Huskee dobio adekvatnu linčovsku ekranizaciju.
Gola voda je pažljivo producirana, odmerena, spakovana. Ne čudi me ako mnogi ne primete sve uticaje koje sam ja osetio – možda oni i nisu direktni – ali mi je jako zabavno kad na jednom ovakvom pop albumu prepoznam falset vibrato koji je tako tipičan za Merilin Mensona itd. itd.
Aranžmani su atipični za našu muziku. Zato nemojte očekivati „strofa – refren“ strukturu. Biće tu i brejkova i prelaza i promena.
Sve pesme na albumu Gola voda su podjednako dobre. Neke su verovatno veći hitovi, ali to druge ne čini lošijim pesmama. Album jeste pevljiv, ali treba neko vreme da vam uđe u uši. A onda ćete ga slušati i u kolima i dok blejite za kompom i...
Samo teško da ćete ga čuti kako dopire iz kafića dok šetate gradom. Ali za to niste krivi ni vi, ni Mirko.
Krivi su drugi.

Free download na Mirkovom sajtu.


MIRKO LUKOVIC - Gola voda
2011
DIVLJI
HUSKEE
BUDI TAJ
JA TO NE MOGU DA RAZUMEM
NATHALIE
NA POLA PUTA
MOJA
DUZE NE MOZE DA TRAJE
CETVRTI DAN
UNAZAD
ZAVUCI SE POD MOJU KOZU

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...