Sunday, June 05, 2011

Justified: Elmor Leonard


            Znate li ko je Tarantinov omiljeni pisac? Ne? A znate li čiju knjigu je Tarantino ukrao kad je bio klinac? Ne? A znate li po čijoj knjizi je Tarantino snimio Jackie Brown?
            Šta, šta, ne čujem?
            Pa da, odgovor na sva pitanja je Elmor Leonard. On pripada školi kalifornijskog noara, a sem krimića je najpre pisao i kaubojce. Ono po čemu je karakterističan su njegovi fenomenalni dijalozi (tu je Tarantino učio zanat), koji na papiru zvuče auditivnije nego mnogi izgovoreni u filmovima. Ali i pored sve te filmičnosti koja je očigledna u njegovim romanima, čini se da Leonard nije baš dobio neke preterano uspešne adaptacije. Verovatno ste gledali Get Shorty i Be Cool. A iako ih se ne sećate, to me ne čudi. O Jackie Brown ćemo neki drugi put, a puno je već i rečeno.
            No, uvek je nekako delovalo da bi Elmor Leonard možda i bolje funkcionisao na TV-u, nego na velikom platnu. A to se prošle godine i dogodilo.
            U pitanju je, naravno, Justified.
            Savremena priča koja savršeno komunicira sa kaubojcima.
I sam naziv Justified potiče od revolveraškog obračuna u kom ste ubili onog drugog nakon što je on prvi potegao pistolj, dakle opravdano.
No, ima li veće kazne i užasnijeg trenutka u zivotu noar protagoniste od povratka kući? Povratka među vukove koje jako dobro poznaje. Povratka u svet divljeg zapada u kom se ništa nije promenilo, sem što se umesto konja 'jašu' raspali kamioneti.
           To je svet iz filma/knjige Winter's Bone. Svet  laboratorija kristalnog meta. Svet porodica izraženog matrijarhata. Sve krek edikta sa prljavim kačketima i rupama u pamćenju. Svet hrišćanskih sekti, oružja, šuma i... Bezakonja.
            Sve dok novi šerif ne dođe u grad.
            A šerif je pravedan, poštuje stare postulate, pozdravlja dame dodirom šešira itd. Ali i predobro poznaje sve one koje bi trebalo da hapsi. A kako epizode odmiču ta umešanost sve više uzima maha: bivša žena, sadašnja devojka...
            No, druga sezona je nedavno okončana i može se reći da je zadržala kvalitet prve. Iako ovo nije serija koja se gleda zbog pojedinačnih epizoda, već zbog celine, čini se da su čak delovi pojedinih epizoda ono što je tu najbolje. Obratite samo pažnju na epizodu sa obeleženim novcem, zataškavanjem, otkrivanjem, prećutnim podrazumevanjem i bremenom koji ostaje.
            Nemojte očekivati da ovde pronađete previše od Tarantina, jer ovo je jedan drugačiji Elmor Leonard, ali naći ćete sjajne dijaloge, arhetipske likove i neverovatno egzotični seting vajt-treša. Kao i The Chicago Code, ni Justified ne spada u serije koje bi svaki čas mogao da reprziram, ali jedno gledanje je svakako puno uživanja. Pa što da ne.
            Zato je tu Justified.
            I zato je tu Elmor Leonard.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...