Saturday, May 15, 2021

Karton siti -- strip -- Željko Obrenović -- prikaz -- Deana Malek -- Bookvalna

Pre nego što se prepustim pisanju o grafičkoj noveli sa fotografije iznad, najpre bih želela da ukažem na to da ovaj primerak ne obuhvata svih sedam priča koje se inače nalaze u sastavu regularnog izdanja stripa, već sadrži jednu, uvodnu priču u postapokaliptični svet za koji je scenario napisao Željko Obrenović.

S tim u vezi, osvrt koji sledi tiče se samo prve od sedam priča iz „Karton Sitija".

Uz veoma sugestivne ilustracije koje prate radnju, već i prvi pravougaonici teksta pružaju čitaocima neobičan, postapokaliptični detektivski „vajb", pomalo nalik onom koji je prisutan u filmu „Elysium" sa Metom Dejmonom i Džodi Foster u glavnim ulogama. Samim tim, atmosfera koju sam osetila čitajući „Karton Siti", umnogome nalikuje na distopijsku (mada nažalost možda i realnu) sliku budućnosti, u kojoj se na jedan satiričan način pomeraju ekvatori, vode ratovi i prave ljubičaste krave koje se potom ubijaju.

Iako ratovanje oduvek u sebi nosi sav besmisao i svu uzaludnost međusobnih sukoba, nažalost nije strano da se po njegovom okončanju uvek svaljuje krivica na druge i da se upire prstom u sve osim u sopstveni odraz. Upravo je taj apsurd ratovanja Obrenović uspeo da prenese čitaocima u svega nekoliko pravougaonika na uvodnim stranama stripa.

Svakako su vredne pomena i ilustracije koje idu neverovatno uz čitav scenario, i to ne samo crteži, već i boje, čiji spektar je zagasit, zaglušujuć i donekle podseća na gust oblak dima cigareta iza kojeg se tek ovlaš nazire zelenilo.

Po završetku čitanja „Karton Sitija", poželela sam da pročitam i preostalih šest priča koje potpisuje Željko Obrenović, a što ću sigurno u nekom trenutku i učiniti. Ono što mi je smetalo prilikom čitanja bili su, u nekim trenucima, robotizovani, neprirodni dijalozi između nosilaca radnje, međutim, bez obzira na navedeno, „Karton Siti" sam doživela kao svojevrsnu opomenu, vapaj planete ogrezle u dim, prljavštinu, ljudsku zlobu, ucene i rat.

#bookvalna #bookvalnaoknjigama #knjige #knjigoljupci #citanje #bookstagram #balkanbookstagram #photooftheday #kartonsiti #zeljkoobrenovic #zeljkovitorovic #stripovi #stripovanje #domacistripovi #rat 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...