Wednesday, January 02, 2019

Krik 2: Zbirka priča grupe autora

Izdavačka kuća Krik objavila je svoj drugu po redu antologiju kratkih priča pod naslovom Krik (koji je ujedno i tema). Od autora su prisutni Željko Obrenović, Mario Brkljačić, Denis Čokić, Dušan Pavlović, Dragan Radovančević, Siniša Stojanović, Vladimir Vujinović, Dragana Stanojević, Enes Halilović, Vasa Pavković, Uroš Timić, Momir Iseni, Svetlana Porović Mihajlović i Miroslav Ž. Popović. 

Moj doprinos je priča Smrt je kliše koju ste dosad imali priliku da pročitate isključivo kao adaptirani scenario za istoimeni strip u albumu Karton siti. Ona počinje ovako: 

"Teglili su polovni frižider u kecu kojem samo što nisu počeli da otpadaju delovi. Marko je vozio i gledao da mu ne promakne rupa zbog koje bi tovar poleteo napolje. Jedva su uspeli da ga uguraju na treća vrata, tako da je dobar deo virio. Uvezali su ga, ali u slučaju da se pokrene, teško da bi ga to zaustavilo. Markov otac se uvukao pozadi pod izgovorom da će pridržavati frižider, mada je bilo očigledno da je samo hteo da prepusti prednje sedište Mariji.   

Marko i Marija su se uzeli pre manje od mesec dana i pokušavali su da se osamostale. Iako je čitava familija, i njena i njegova, bila srećna kad su im saopštili vest, najpre jednu, pa drugu, Marko je u očima svakoga od njih video šta stvarno misle. Naravno, bili su srećni. I, naravno, trenutak je bio užasan. Rat u Hrvatskoj i Bosni, embargo, kriza i grozote na sve strane. I mada se ovih dana neprekidno pričalo o Avramovom dinaru, teško da se iko s pola mozga dao prevariti. Marko je upisao višu ekonomsku školu da izbegne mobilizaciju, a Marija tek što je izašla iz školske klupe i u životu je volela jedino muziku i njega.

Stan u koji su se uselili pripadao je Marijinoj babi, koja se povukla kod njenih, ali bez obzira na to što sada nisu morali da brinu o kiriji, pa čak ni o većem renoviranju – nalepili su tri-četiri postera i umalo se pobili oko toga da li je Kortni zaslužila mesto na zidu – bilo je tu opet nebrojeno toga što je moralo da se zameni ili sredi. Marijina baba nije verovala u zamrzavanje hrane šta je jela i na koji način Marku nikada nije bilo jasno – ali njima je frižider bio neophodan. Premda nije bio siguran kako će priuštiti da ga napune."

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...