Tuesday, May 07, 2013

2013: Najbolji filmovi (prvi kvartal)


Sleep Tight
Sleep Tight je super film koji dolazi iz Španije. Znate one filmove kad neko ulazi u kuću dok lik spava. Znate taj strah. E Sleep Tight se bavi tom temom, ali nema ovde sisatih plavuša koje se tripuju da je neko tu. Film se bavi onim koji ulazi u stanove.

Premium Rush
Premium Rush je film u kojem dominiraju jurnjave bajsevima po Njujorku jer se radi o kuriru koji mora po svaku cenu da dostavi važnu pošiljku, a puno je onih koji u tome žele da ga spreče. Premium Rush više obećava na početku, nego što na kraju isporuči, ali je opet pravo uživanje gledati ga.

Compliance
Compliance je film koji pokazuje dokle sve može da ode jedno loženje telefonom i mada vama kao gledaocu na trenutke prosto deluje da je to nemoguće i da niko nije toliko glup, verujte mi, grešite. Čuo sam za nekoliko sličnih primera iz života – sa telefonom i bez – koji nisu ništa bezazleniji od onog iz Compliance, šta više.

The Awakening
The Awakening je film o duhovima u tradiciji Đavolje kičme koji lepo počne i solidno traje, a onda se potpuno raspadne, no opet vam nije žao što ste ga gledali, jer je lep, ali ipak teško da ćete ga ponovo pogledati.

Ajkula
Reprizirao sam jedan od najboljih filmova ikad – Ajkulu. Ponovo zaključio kako je Spilberg jedan od najboljih režisera ikad. A zanimljivo da čak i sama mehanička ajkula ni danas ne izgleda manje strašna niti ubedljiva, sem u dva-tri kadra. Interesantno: na snimanju film, ajkula nije htela da radi i zato se tako malo pojavljuje pred kamerama, čime je napetost samo povećana.

Maniac
Maniac je rimejk istoimenog Lustigovog filma iz 1980. godine i prilično mi se dopao. Zanimljivo je što je sniman iz POV glavnog lika, ali ne kao pronađeni snimak, već zato što to narativ, pa da ne kažem baš, traži, ali mu recimo leži. Retro muzika daje prigodan šmek. Bacite pogled.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...