Thursday, August 16, 2012

Pisac izbliza: Željko ObrenovićNovi intervju: Pisac izbliza.

Prošli roman je bio tvoj prvi roman. Kakvo je to bilo iskustvo za tebe?
Prvi roman je velika stvar. Pogotovo kad imaš dvadeset četiri godine, koliko sam ja imao. Mislim da je odlično što sam tako mlad izdao prvu knjigu – i što je ona tako dobro prošla – jer sam ubrzano učio o pisanju, izdavaštvu, kontaktu sa publikom, pohvalama i kritikama.

Da li je teže stvarati dalje nakon tog prvog romana zbog očekivanja publike?
Teže jeste baš zbog velikih očekivanja, ali za mene je pisanje nešto prirodno, tako da se ne opterećujem previše. Svako jutro sednem i pišem. Sledeće jutro izbrišem ono što ne valja, sredim ono što je za popravke i idem dalje. Imam sinopsise za narednih nekoliko romana i jedino što mi treba je vreme.

U kakvoj je Talog vezi sa Psihom (daj osnovnu priču u dve rečenice), a što je, po tvom mišljenju, takva literatura slabije zastupljena kod domaćih autora?
Talog i Srpski psiho nisu u preteranoj vezi, osim toga što se bave talogom ljudskog društva, marginama, mračnim stranama. Talog je priča o mladoj devojci koja istražuje smrt svog verenika, kreće se od sitnih beogradskih dilera, do tajkuna koji je gotovo pa onostrani entitet. Roman je pisan u prvom licu ženskog roda, što nije tako često a ni lako. Domaći autori su i dalje mahom ostali na nekim klasičnijim piscima i epohama, što nužno nije ništa loše, ali lično verujem da treba ići dalje, otkrivati nova prostranstva. Mislim da za pisca nije dobro da se vraća nazad.

Zašto vezuješ multimedijalne sadržaje – trejler, strip, animaciju – za knjigu i njenu promociju?
Smatram da se granice između pisane reči, filma, stripa i drugih vrsta umetnosti sve više brišu. Mislim da je logično da se knjiga promoviše na vizuelan način, jer će potencijalnom čitaocu stvoriti predstavu o tome šta ga očekuje, a neće mu pokvariti uživanje. Ljudi su uglavnom vizuelna bića i bolje reaguju na vizuelne nadražaje. A opet, kada kupe knjigu i sednu da čitaju, tu samo njih dvoje: čitalac i knjiga. I tako će biti doveka. Trejler za Talog je urađen bolje od većine trejlera za romane ne samo kod nas već i u svetu. Za to sam zahvalan Željku Vitoroviću koji se pobrinuo za vizuelni deo i Nedeljku Jevtiću koji je režirao trejler. 

Ko su tvoji čitaoci, (stariji, mlađi, poklonici savremenog ili ne, dame ili muški svet..) i kako reaguju na tvoja dela, kakvi su im komentari, šta priželjkuju na književnoj sceni i koliko uspevaš da odgovoriš njihovim potrebama...
Neko bi verovatno pretpostavio da je moja publika isključivo mlađa i pogrešio bi. Ako je suditi po raznim mejlovima koje dobijam, publika Taloga je šarenolika. Moguće da je uglavnom mlađa, ako mlade smatramo sve do četrdeset godina, ali iznenadili biste se koliko ima i onih od šezdeset godina. Istina, oni u romanu pronalaze druge stvari, ali to nije ni bitno. Važno je da svako u Talogu pronađe nešto za sebe. Kad pišem ne razmišljam o reakcijama publike jer to je opasna klopka. Trudim se da napišem roman koji bih ja rado čitao. Sticajem okolnosti, izgleda da se to i publici dopada.

Kakvi su ti dalji planovi?
Radim na novom romanu. Završio sam scenarije za nekoliko strip albuma – neki su već nacrtani i trenutno su na kolorisanju, tako da bi trebalo uskoro da budu kompletirani. Pored romana pišem i priče – nedavno sam dobio nagradu Akademije umetnosti za priču Muzej đubreta. Trudim se da svaki dan uradim nešto što je u vezi sa pisanjem, redovno održavam blog.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...